ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ο. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

//ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ο. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ο. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Προς:   Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (ΕΣΣΝΑ)

Κοιν:    Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ)

Όλα τα σκακιστικά σωματεία – μέλη της ΕΣΣΝΑ.

 

Θέμα: Περί της απόφασης της ΕΣΣΝΑ για το κόστος

διεθνούς αξιολόγησης διασυλλογικών διοργανώσεων

 

Κύριοι,

Το ΔΣ του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου συζήτησε το θέμα που αφορά στο κόστος της διεθνούς αξιολόγησης των ομαδικών διοργανώσεων της ΕΣΣΝΑ, καθώς και την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΔΣ της Ένωσης. Από την συζήτηση, αλλά και μετά από διαβούλευση που προηγήθηκε με τους σκακιστές – αθλητές του Ομίλου μας, φάνηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το θέμα όχι μόνο είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους σκακιστές, αλλά και ότι υπάρχει πλήθος εναλλακτικών προσεγγίσεων και λύσεων που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, η ανάλυση των οποίων απαιτεί σημαντικό χρόνο, προσπάθεια και κυρίως βούληση για συζήτηση και πραγματική ανταλλαγή απόψεων.

Μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ, με μια δυσανάλογη με τη βαρύτητα του θέματος διαδικασία, αντιμετώπισε το πρόβλημα και την επιλογή λύσης χωρίς την πρέπουσα σημασία. Με μια ανακοίνωση αντίστοιχη με την ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς ουσιώδεις λεπτομέρειες, στοιχεία που δείχνουν προχειρότητα και ανεπάρκεια χειρισμού σοβαρών θεμάτων, «κλείνει» το θέμα και «ανοίγει» πλήθος ερωτηματικών και σχολίων.

Πραγματικά, δεν ήταν στις προθέσεις μας να ασκήσουμε στο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ κριτική με τον τρόπο αυτό, όπως επιμελώς έχουμε αποφύγει στο παρελθόν για θέματα με τα οποία δεν συμφωνούσαμε. Πιστεύουμε όμως ότι, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ο καθένας από όλους εμάς τους ασχολούμενους με το σκάκι από όποιο μετερίζι, οφείλει να ανοίγει τα αυτιά του, να συζητά, να ψάχνει την καλύτερη λύση, να συνθέτει απόψεις και όχι να υψώνει την «αυθεντία» του θεωρώντας εαυτόν ως μόνο κατέχοντα τη γνώση και τελειότητα.

Είναι κρίμα και αδικία για τον σκακιστικό κόσμο να μην αντιμετωπίζονται τα θέματα κατηγοριοποίησης των ομάδων βάσει της επίδοσής τους, αλλά να ευνοείται ο διαχωρισμός σωματείων και σκακιστών με οικονομικά κριτήρια και διλήμματα.

Με δεδομένο ότι η απόφασή σας δρομολογήθηκε από το ανελαστικό πρόβλημα έλλειψης πόρων, το οποίο όμως είναι βέβαιο ότι ισχύει ή θα ισχύσει και για πολλά σωματεία και σκακιστές οδηγώντας σε αδιέξοδο, η επιμελής εξέταση όλων των εναλλακτικών λύσεων είναι μονόδρομος.

Επειδή η εκ των υστέρων αναγνώριση λαθών, σε συνδυασμό με τη θέληση για διόρθωσή τους, είναι δείγμα σοφίας, πολιτισμού και ανωτερότητας, περιμένουμε, έστω και τώρα, την ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ να συζητήσει το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους, να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και τις προτάσεις, και, αφού λάβει υπόψη του όλες τις προσεγγίσεις και απόψεις, να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιδείξετε κατανόηση με διάθεση για συνεργασία και αναθεώρηση των  ειλημμένων αποφάσεών σας και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του τρέχοντος έτους, θα δραστηριοποιηθείτε στην κατεύθυνση ενός ευρύτερου προβληματισμού, μιας ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων που θα κατατεθούν από ΟΛΑ τα σωματεία. Η σύγκληση μιας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (την οποία έχουν ήδη ζητήσει αρκετά σωματεία), είτε άμεσα είτε ως ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, είναι απαραίτητη πλέον, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος και των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην όποια απόφαση.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να ξεκινήσουμε εμείς παράπλευρες διαδικασίες, καθώς η αρμοδιότητα αυτή είναι δική σας και δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε τους συντεταγμένους φορείς και θεσμούς. Δεν θα διστάσουμε όμως να προβληματιστούμε επί του θέματος και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας.

Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

 

Με τιμή

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ   ΟΜΙΛΟΣ   ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. Σαγιάς                    Β. Κοτρότσος

2013-11-29T23:13:18+00:00 Νοεμβρίου 29th, 2013|Ανακοινώσεις|