38ο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας 2010 (φινάλε)

///38ο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας 2010 (φινάλε)

38ο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας 2010 (φινάλε)

Η ώρα των πανηγυρισμών

 

Α' Εθνική 2010Ολοκληρώθηκε το φετινό πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας με το αδιαφιλονίκητο φαβορί (Π.Σ. Περιστερίου) να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και τις ομάδες του Α.Σ. Παπάγου και Σ. Ιωαννιτών Σκακιστών να υποβιβάζονται. 

7ος Γύρος

Με μία ακόμα ευρεία νίκη ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα το Περιστέρι νικώντας την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος Φλώρινα η οποία κατέλαβε τελικά την 9η θέση. Ο Hammer δεν τα κατάφερε απέναντι στον Ivanchuk (που πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην α’ ανδρική σκακιέρα) και σημείωσε την πρώτη του ήττα. Οι νεανικές σκακιέρες έδωσαν για άλλη μια φορά τη νίκη στις ομάδες των Χανίων (επί Πανιωνίου και Σ.Ο. Ηρακλείου) που βρέθηκαν στις άλλες δύο θέσεις των μεταλλίων. Σ.Α.Σ. Κορωπίου, Ο.Σ. Τριανδρίας, Α.Ε.Κ., Ε.ΣΚ. Άμφισσας και Σ.Ο. Καλλιθέας με τις νίκες τους τελείωσαν το πρωτάθλημα με μία γλυκιά γεύση.

Στις δύο αναμετρήσεις που θα έκριναν τον υποβιβασμό ο Ν.Ο. Καλαμάτας κέρδισε εύκολα το Σ. Ιωαννιτών Σκακιστών όπως αναμενόταν και εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία. Το πιο κρίσιμο και με μεγαλύτερη ένταση παιχνίδι ήταν αυτό μεταξύ Σ.Ο. Ηλιούπολης και Α.Σ. Παπάγου.


Α' Εθνική 2010Ο Α.Σ. Παπάγου κατέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά με κενή σκακιέρα (γυναικεία). Ο μισός πόντος ποινής που προβλέπει σε αυτήν την περίπτωση η προκήρυξη του πρωταθλήματος προκάλεσε απορίες σε θεατές και παίκτες, κυρίως ξένους, που έβλεπαν το τρέχον σκορ να έχει διαμορφωθεί στο 1,5-0 (μετά από μία ισοπαλία στην πρώτη σκακιέρα). Ειδικά ο Ιρανός γκραν-μετρ που αγωνιζόταν στη διπλανή αναμέτρηση έδειξε το μεγαλύτερο ζήλο θέλοντας να επαναφέρει μόνος τους το χαμένο μισό πόντο. Όταν τελικά ο διαιτητής κατάφερε να του εξηγήσει τι συμβαίνει ο Moradiabadi παραδέχτηκε πως η πρακτική αυτή έχει ενδιαφέρον!

Η Ηλιούπολη προηγήθηκε σχετικά γρήγορα 3,5-0 από εκεί και πέρα όμως φάνηκε πως το παιχνίδι θα ήταν οριακό. Μετά τις πρώτες νίκες του Παπάγου και με την αγωνία να ανεβαίνει έγινε παράλληλα εμφανές πως το παιχνίδι θα ήταν ένα κλασσικό ντέρμπυ Ηλιούπολης-Παπάγου με πάθος και ένταση μέσα και έξω από τις σκακιέρες. Η Ηλιούπολη τελικά κέρδισε με 6,5-5 με την ομάδα του Παπάγου να ξέρει όμως πως θα μπορούσε να έχει κερδίσει αυτό το παιχνίδι καθώς έχασαν τουλάχιστον μία κερδισμένη θέση. Η αναμέτρηση αυτή είχε και την πιο άσχημη στιγμή του πρωταθλήματος. Ήταν η μοναδική φορά σε όλο το πρωτάθλημα που ακούστηκε δυνατά μία φωνή στο χώρο των αγώνων όταν παίκτης της Ηλιούπολης επενέβη σε παρτίδα που και οι δύο παίκτες ήταν σε πίεση χρόνου διαμαρτυρόμενος -χωρίς να έχει δίκιο- σε παίκτη και διαιτητή για την μη καταγραφή των κινήσεων από τον παίκτη του Παπάγου.

 

Επίσημη Ιστοσελίδα (βαθμολογίες, καλύτερα αποτελέσματα παικτών, παρτίδες, φωτογραφίες, δελτία τύπου)

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook


Τελετή λήξης


Α' Εθνική 2010Η τελετή λήξης αυτού του ιδιόρρυθμου πρωταθλήματος, με τη μη συμμετοχή 12 ομάδων και την κοινή πεποίθηση όλων ότι το σύστημα διεξαγωγής του δημιουργεί προβλήματα που πρέπει να λυθούν χωρίς όμως να γίνεται η παραμικρή προσπάθεια συζήτησης του θέματος, άνηκε αποκλειστικά στους πρωταγωνιστές. Όλοι οι παίκτες των τριών πρώτων ομάδων έδειξαν να απολαμβάνουν τη στιγμή της απονομής τους ακόμα και αν το όνομα τους ήταν Vassily Ivanchuk.

 

 

 

 

Α' Εθνική  2010Α' Εθνική  2010

 

Α' Εθνική  2010

Η ουσιαστική τελετή λήξης του πρωταθλήματος όμως

δόθηκε στις γύρω ταβέρνες τις περιοχής.

 

 


Attachments

2013-07-23T13:42:30+00:00 Ιούλιος 12th, 2010|Ελληνική Επικαιρότητα|