Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες 2010

///Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες 2010

Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες 2010


Χίος, Μυτιλήνη και Ικαρία οι νικητές

 

Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2010Μια μεγάλη γιορτή για το αιγαιοπελαγίτικο σκάκι αποτέλεσαν οι αγώνες που διεξήχθησαν την προηγούμενη βδομάδα (6-10 Απριλίου 2010) στην Αθήνα. Παρά τις δυσκολίες που έχει η πραγματοποίηση μιας τέτοιας διοργάνωσης στο τέλος οι περισσότεροι πρέπει να έμειναν ευχαριστημένοι ελπίζοντας πως οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για την ανάπτυξη του σκακιού στην περιοχή που αν εξαιρέσουμε τα καλοκαιρινά διεθνή τουρνουά ελάχιστη δραστηριότητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων παρουσιάζει.Στο διάστημα αυτό των πέντε ημερών διοργανώθηκαν τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα. Το πρωτάθλημα, το κύπελλο αλλά και το ομαδικό παίδων-κορασίδων Αιγαίου 2010. Έξι ομάδες, με περισσότερους από 50 σκακιστές συνολικά συμμετείχαν στους αγώνες σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω πρωταθλήματα με τις παρουσίες του Παναγιώτη Φρεντζά, της Εύας Κοντού (πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας) και του Γερμανού διεθνή μετρ Κρίστιαν Μάγερ να ξεχωρίζουν. Οι ομάδες αυτές ήταν ο Σ.Ο. Ρόδου «Ιππότης», ο Σ.Ο. Μυτιλήνης, ο Σ.Ο. Ικαρίας, ο Α.Σ.Ο Σαντορίνης, ο Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου και ο Κ.Α.Ο Φιλίνος από την Κω. Η απουσία της ομάδας της Καλύμνου (Α.Σ. «Καζώνη») που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις των αγώνων καθώς και τα οργανωτικά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του πρώτου γύρου  κατά μία περίπου ώρα ήταν τα μελανά σημεία της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως διαιτητής των αγώνων ήταν ο Μιχάλης Πρεβενιός ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά και συνεισέφερε τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

 

Φρεντζάς και Κοντού με την ομάδα της ΣαντορίνηςΧίος-Ρόδος πριν την έναρξη του πρώτου γύρου

 

Ομαδικό Πρωτάθλημα Αιγαίου
Με την ομάδα της Ικαρίας να μην συμμετέχει καθώς αγωνίζεται ήδη στην Α΄ Εθνική τέσσερα σωματεία διεκδίκησαν την πρώτη θέση που έδινε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία για το 2010. Ήδη από τον πρώτο γύρο Χίος και Μυτιλήνη έδειξαν ότι είναι τα μεγάλα φαβορί και ότι η μεταξύ τους αναμέτρηση στον τρίτο γύρο θα ήταν η καθοριστική. Έτσι και έγινε με την Χίο να κερδίζει οριακά το ματς και το πρωτάθλημα χάρη στην επικράτησή της στις νεανικές σκακιέρες. Η ελλιπής σύνθεση της ομάδας της Σαντορίνης δεν της επέτρεψε να εκμεταλλευτεί το ισχυρό της δίδυμο στις πρώτες σκακιέρες τερματίζοντας στην τελευταία θέση. Αναλυτικά αποτελέσματα.

Τελική Βαθμολογία

1 Μ.Σ. ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ 6
2 Σ.Ο. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 4
3
Σ.Ο. ΡΟΔΟΥ «ΙΠΠΟΤΗΣ» 2
4 Α.Σ.Ο. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 0


Ομαδικό Κύπελλο Αιγαίου
Η ισοπαλία που απέσπασε ο Αλέξανδρος Μούλιας από την Εύα Κοντού στην δεύτερη σκακιέρα του τελικού χάρισε το κύπελλο στον Σ.Ο. Μυτιλήνης που στα ημιτελικά προσπέρασε εύκολα το εμπόδιο της ομάδας από την Κω. Ο Α.Σ.Ο. Σαντορίνης έφτασε στον τελικό μετά την ισοπαλία-πρόκριση επί του Σ.Ο. Ικαρίας. Σ.Ο. Ικαρίας και Σ.Ο. Μυτιλήνης συμμετείχαν και με δεύτερη ομάδα έτσι ώστε να συμπληρωθεί και ένας δεύτερος όμιλος, μετά τον πρώτο γύρο με στόχο την κατάταξη στις θέσεις 5-8. Αναλυτικά αποτελέσματα.

Τελική Κατάταξη (ομάδων που συμμετείχαν στο final-4)

1 Σ.Ο. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
2 Α.Σ.Ο. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
3
Σ.Ο. ΙΚΑΡΙΑΣ
4 ΚΑΟ ΦΙΛΙΝΟΣ


Ομαδικό Παίδων-Κορασίδων Αιγαίου
Σε αυτό το πρωτάθλημα η διαφορά δυναμικότητας του Σ.Ο. Ικαρίας δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από τις υπόλοιπες ομάδες. Πήρε εύκολα την πρώτη θέση με το απόλυτο των νικών ενώ τον ακολούθησε η ομάδα της Χίου. Αναλυτικά αποτελέσματα.

Τελική Βαθμολογία

1 Σ.Ο. ΙΚΑΡΙΑΣ 8
2 Μ.Σ. ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ 6
3
Σ.Ο. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 4
4 Α.Σ.Ο. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 2
5 Σ.Ο. ΡΟΔΟΥ «ΙΠΠΟΤΗΣ» 0

 

Rapid και βραβείο ομορφότερης παρτίδας
Η αιγαιοπελαγίτικη αυτή σκακιστική γιορτή έκλεισε με ένα τουρνουά γρήγορου σκακιού. Πέντε γύροι, με χρόνο σκέψης 6′ και 10» ανά κίνηση κάλυψαν το χρονικό κενό που βρέθηκε. Από τους 18 συμμετέχοντες νικητής αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Βαζούρας του Σ.Ο. Ικαρίας και ακολούθησαν οι Βασίλης Σαράντος (Σ.Ο. Ικαρίας) και Βλαδίμηρος Σιαμέτης (Σ.Ο. Μυτιλήνης).

Τέλος, άλλη μια αξιέπαινη κίνηση ήταν και η απονομή του βραβείου για την ωραιότερη παρτίδα των αγώνων. Το βραβείο κέρδισε η παρτίδα Μαθιούδης-Καμινέλλης από τον τρίτο γύρο που έκρινε και τον τίτλο του ομαδικού πρωταθλήματος. Ο σκακιστής της Χίου που έπαιζε με τα λευκά, στην πίεση χρόνου θυσίασε πύργο οδηγώντας την παρτίδα στη νίκη και χαρίζοντας στην ομάδα του τον πολύτιμο πόντο που εξασφάλιζε στην Χίο το φετινό πρωτάθλημα Αιγαίου.

 

Οι πρώτες σκακιέρες του Ιππότη στον 1ο γύρο

Ολοκληρώνοντας ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για την εμφάνιση του Σ.Ο. Ρόδου. Μπορεί οι απουσίες της τελευταίας στιγμής να της στέρησαν οποιεσδήποτε ελπίδες για κάποια αγωνιστική επιτυχία η παρουσία της όμως ξεχώριζε ήδη από τον πρώτο γύρο. Πολύ καλή οργάνωση, όρεξη για σκάκι και μεράκι είναι στοιχεία που κάνουν τον καινούργιο αλλά ιδιαίτερα δραστήριο αυτό σύλλογο να ξεχωρίζει, κάτι που έλειπε μέχρι τώρα από το νησί της Ρόδου. Μέχρι την επόμενη αναφορά μας στον Ιππότη μπορείτε να ενημερωθείτε για τις πολλές του δραστηριότητες από την πλούσια ιστοσελίδα του σωματείου http://www.ippotis.com/.


Επίσκεψη αξίζει και στην ιστοσελίδα του Σ.Ο. Μυτιλήνης,
http://www.somitilinis.gr/, ο οποίος στο φετινό του διεθνές τουρνουά το Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει και τα ανοικτά πρωταθλήματα Ελλάδας.

Attachments

2013-07-23T13:42:50+00:00 Απρίλιος 11th, 2010|Ελληνική Επικαιρότητα|