Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010

///Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010


Ουκρανία στους άνδρες, Ρωσία στις γυναίκες οι νικητές!

 

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010Η 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου στο Khanty-Mansiysk της Ρωσσίας. 148 ομάδες (735 παίκτες) στην ανοιχτή κατηγορία και άλλες 114 (559 σκακίστριες) στην κατηγορία γυναικών πήραν μέρος στο μεγαλύτερο σκακιστικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Κάθε ομάδα και στις δύο κατηγορίες αποτελούνταν από 4 παίκτες και έναν αναπληρωματικό. Ο χρόνος σκέψης ήταν 90 λεπτά για τις 40 πρώτες κινήσεις και στη συνέχεια άλλα 30 λεπτά για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού με 30 δευτερόλεπτα προσαύξηση για κάθε κίνηση ξεκινώντας από την πρώτη. Το τουρνουά ήταν διάρκειας 11 γύρων με μία ενδιάμεση ελεύθερη από αγώνες μέρα.

Οι νικητές

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ουκρανία η οποία στηρίχθηκε όχι μόνο στον εκπληκτικό Vassily Ivanchuk που ολοκλήρωσε το τουρνουά με 8/10 (σημειώνοντας 6 νίκες στις πρώτες 6 παρτίδες!) αλλά και στα εξαιρετικά αποτελέσματα των υπόλοιπων παικτών της (Ponomariov 5/9, Eljianov 7.5/10, Efimenko 8.5/11). Στη δεύτερη θέση περιορίστηκε η πρώτη από τις πέντε ομάδες της Ρωσίας με τους Kramnik, Grischuk, Svidler να περιορίζονται σε πολλές ισοπαλίες και μόνο τον Karjiakin (ο οποίος είναι Ουκρανός που μόλις πολιτογραφήθηκε Ρώσος) να κάνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με 8/10 στην τέταρτη σκακιέρα. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε το Ισραήλ (Gelfand, Sutovsky, Smirin, Rodshtein, Mikhalevski) που στον πρώτο αγώνα κέρδισε χωρίς αγώνα καθώς η Υεμένη επέλεξε να μην αγωνιστεί εναντίον του για πολιτικούς λόγους.

Στις γυναίκες η πρώτη ομάδα της Ρωσίας (Kosintseva Tatiana και Nadeshda, Kosteniuk, Galliamova, Gunina) έκανε περίπατο και με το απόλυτο σκορ τερμάτισε πρώτη επιβαιβεώνοντας την υπεροχή της. Δίκαια δεύτερη και η ομάδα της Κίνας (Hou Yifan, Ju Wenjun, Zhao Xue, Huang Qian, Wang Yu) ενώ στην ισοβαθμία πήρε το χάλκινο μετάλλιο η Γεωργία.

 

Οι ελληνικές ομάδες

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010Με μια μεγάλη επιτυχία για τη γυναικεία μας ομάδα (Ντέμπο, Μπότσαρη, Μακροπούλου, Φαχηρίδου, Παπαδοπούλου) και μια πολύ καλή θέση για την ανδρική μας (Παπαϊωάννου, Μπανίκας, Χαλκιάς, Μαστροβασίλης Θάνος και Δημήτρης) συνοδεύτηκε η παρουσία της ελληνικής αποστολής. Στις γυναίκες η 12η θέση (ισοβαθμία στην 9η) ήρθε χάρη στις ισοπαλίες στους τελευταίους γύρους με τις πολύ καλές ομάδες της Σλοβακίας, των ΗΠΑ και της τρίτης ομάδας της Ρωσίας που μας έδωσε την ευκαιρία να μείνουμε στα ψηλά τραπέζια και να εκμεταλλευτούμε την σχετικά εύκολη κλήρωση του τελευταίου γύρου κερδίζοντας την Ιταλία. Από την πολύ καλή παρουσία των γυναικών ξεχώρισε η Μακροπούλου με το 8/10 ενώ υστέρησε μόνο η Παπαδοπούλου που σημείωσε μόνο μία νίκη στους τέσσερις αγώνες που αγωνίστηκε.

Οι άνδρες από την άλλη τερμάτισαν στην 22η θέση (έχοντας την 25η στην αρχική κατάταξη) και θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ καλύτερα αν ο Παπαϊωάννου στην πρώτη σκακιέρα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση. Από τους υπόλοιπους που όλοι τους είχαν ένα πολύ καλό τουρνουά ξεχώρισε ο Δημήτρης Μαστροβασίλης με 7.5/10. Στον κρίσιμο για την τελική κατάταξη τελευταίο γύρο διεκδικήσαμε κάτι καλύτερο εναντίον της πανίσχυρης δεύτερης ρώσικης ομάδας αλλά δυστυχώς περιοριστήκαμε στην οριακή ήττα (2.5-1.5).

 

Επιπλέον…

Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, στην Ολυμπιάδα αυτή είχαμε και τις εκλογές της FIDE με τον νυν πρόεδρο να εξασφαλίζει άλλα τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του κορυφαίου σκακιστικού οργάνου μετά την άνετη επικράτησή του εναντίον της παράταξης Κάρποβ-Κασπάροβ. Τέλος, αποφασίστηκε πως η Ολυμπιάδα του 2014 θα γίνει στο Τρομσό της Νορβηγίας, μετά από αυτήν που ακολουθεί το 2012 στο Λονδίνο.

 

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010

Γελοιογραφία από τo Chessvibes.com

 

Σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα

Αναλυτικά αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία

Εξαιρετική κάλυψη γύρο προς γύρο από το ελληνικό μπλογκ chess miscellanea

Κάλυψη από την chessbase

Τελικό ρεπορτάζ από τα chessvibes (αναζητήστε και τα υπόλοιπα)


2013-07-23T13:41:35+00:00 Οκτώβριος 17th, 2010|Διεθνές περισκόπιο|