Grand Slam Final, Σαγκάη

Grand Slam Final, Σαγκάη


Shirov και Kramnik προκρίθηκαν στον τελικό του Μπιλμπάο


Grand Slam Final, ΣαγκάηΤο πρώτο μέρος της τελικής φάσης της φετινής σειράς των τουρνουά Grand Slam πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη το χρονικό διάστημα 3-8 Σεπτεμβρίου. Aronian, Kramnik, Shirov και Wang Hao αγωνίστηκαν για τις δύο εναπομείναντες θέσεις του τελικού τουρνουά. Σε αυτό, το οποίο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο (9-15) στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, έχουν προκριθεί ήδη οι Carlsen και Anand.

Και τα δύο τουρνουά της τελικής φάσης είναι πουλ διπλών συναντήσεων τεσσάρων παικτών και έχουν ένα αρκετά ιδιαίτερο σύστημα χρόνου για αγώνες τέτοιου επιπέδου. Κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του μόλις 90 λεπτά για τις 40 πρώτες κινήσεις και στη συνέχεια άλλα 60 λεπτά επιπλέον για την ολοκλήρωση της παρτίδας με μία προσαύξηση 10 δευτερολέπτων για κάθε κίνηση αρχίζοντας από την 41η κίνηση.

Στις ιδιαιτερότητες αυτών των δύο τουρνουά μπορούμε να προσθέσουμε εκτός και από τον “κανόνα της Σόφιας” για της ισοπαλίες (απαγορεύεται η πρόταση ισοπαλίας μεταξύ των παικτών) που έχει καθιερωθεί σε πολλά τουρνουά τα τελευταία χρόνια και το βαθμολογικό σύστημα. Αντί για το κλασσικό (2 βαθμοί η νίκη, 1 η ισοπαλία, 0 η ήττα) εφαρμόζεται αυτό του ποδοσφαίρου, 3 βαθμούς η νίκη, 1 η ισοπαλία, 0 η ήττα.

Στη Σαγκάη απόλυτος κυρίαρχος αποδείχτηκε ο Shirov. Η αποτελεσματικότητα στις παρτίδες του με τον Wang Hao και το γεγονός ότι δεν έχασε από κανένα αντίπαλο του χάρισαν εύκολα την πρώτη θέση. Στη δεύτερη προνομιούχο θέση ισοβάθμησαν αρχικά Kramnik και Aronian με αποτέλεσμα η πρόκριση στο τελικό τουρνουά να πρέπει να κριθεί στα μπαράζ.


Τελική βαθμολογία (ποδοσφαιρικό σύστημα)

Τελική βαθμολογία

 

Τελική βαθμολογία (κλασσικό σύστημα)

Τελική βαθμολογία

 

 

ΑρμαγεδώνΤα μπαράζ που ήταν μια σειρά αγώνων μπλιτς δεν ήταν και η καλύτερη διαφήμιση για την εικόνα του αθλήματος στο κορυφαίο του επίπεδο. Οι δύο πρώτοι αγώνες (4′ για όλη την παρτίδα και 3» για κάθε κίνηση) έληξαν  με μία νίκη για κάθε παίκτη και όλα θα κρίνονταν στον γνωστό πλέον “Αρμαγεδών”. Τα λευκά και το ένα επιπλέον λεπτό στο ρολόι του (πέντε έναντι τεσσάρων για το μαύρο) είχε ο Aronian ενώ τα μαύρα και την πρόκριση σε περίπτωση ισοπαλίας ο Kramnik. Στην παρτίδα ο Kramnik με μια θυσία κομματιού έφτασε σε ένα φινάλε που μπορούσε να κρατήσει εύκολα την ισοπαλία. Καθώς όμως και οι δύο παίκτες είχαν ελάχιστο χρόνο στο ρολόι τους ο Aronian συνέχιζε να παίζει. Τελικά αυτού που του τελείωσε ο χρόνος ήταν του Aronian ο οποίος φάνηκε εκνευρισμένος από το γεγονός ότι ο Kramnik έριξε δύο φορές το βασιλιά του χωρίς να τον διορθώσει στο χρόνο του. Η απάντηση του Kramnik αφοπλιστική: “Τι είναι αυτό, έπρεπε να παίξω αυτή τη θέση;” Μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο της συγκεκριμένης παρτίδας (αλλά και πολλά ακόμα από αυτό το τουρνουά) στην ιστοσελίδα chessvibes.com.

 

Αρονιάν-Σίροβ

 

Η παραπάνω σκηνή είναι από το δεύτερο γύρο του τουρνουά και την παρτίδα Aronian-Shirov. Οι δύο πάικτες μόλις είχαν παίξει την 40η τους κίνηση και είχαν πάρει τον επιπλέον χρόνο. Ο Aronian τότε σηκώθηκε με σκοπό να πάει προς την τουαλέτα. Η διαιτητής όμως δεν ήθελε να του το επιτρέψει επισημαίνοντάς του ότι είναι η δική του σειρά να παίξει. Η παρατήρηση αυτή, η αλήθεια είναι πως ξάφνιασε τόσο τον Aronian όσο και τον Shirov, όπως φαίνεται από το έκπληκτο βλέμμα του, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό σε όλους του αγώνες πως κάθε παίκτης μπορεί να πάει στην τουαλέτα ακόμα και αν είναι η σειρά του να παίξει, κάτι που τελικά έκανε ο Aronian. Στην πραγματικότητα όμως οι κανόνες του σκακιού αναφέρουν:


Άρθρο 12.2

Οι παίκτες δεν επιτρέπεται να φεύγουν από το “χώρο των αγώνων” χωρίς την άδεια του διαιτητή. Ο χώρος των αγώνων ορίζεται ως ο αγωνιστικός χώρος, οι τουαλέτες, ο χώρος που επιτρέπεται το κάπνισμα και άλλοι χώροι όπως ορίζονται από το διαιτητή.

Ο παίκτης που έχει την κίνηση δεν επιτρέπεται να αφήνει τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή.


Τυπολατρία; Το πιθανότερο είναι πως το όλο θέμα δημιουργήθηκε επειδή στο δρόμο για την τουαλέτα οι παίκτες έπρεπε να περάσουν δίπλα από το χώρο που γίνονταν αναλύσεις των παρτίδων για τους θεατές και οι διοργανωτές ήθελαν να αποτρέψουν άλλου είδους υποψίες.


Μπιλμπάο

Το τελικό τουρνουά του Μπιλμπάο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι το τουρνουά με το μεγαλύτερο μέσο όρο έλο στην ιστορία του σκακιού (κατηγορίας 22).  Ο νυν παγκόσμιος πρωταθλητής, ένας τέως, το μεγαλύτερο φαβορί για να είναι ο επόμενος και ο πάντα επικίνδυνος Shirov γεμίζουν το σκακιστικό κοινό με τεράστιες προσδοκίες.

Επίσημη ιστοσελίδα

2013-07-23T13:41:35+00:00 Σεπτέμβριος 13th, 2010|Διεθνές περισκόπιο|