Προβολή ταινίας: «Η Άμυνα του Βασιλιά»

///Προβολή ταινίας: «Η Άμυνα του Βασιλιά»

Προβολή ταινίας: «Η Άμυνα του Βασιλιά»


Προβολή ταινίας: «Η Άμυνα του Βασιλιά»


Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε από τον Σκακιστικό Όμιλο Χαλανδρίου, στον χώρο εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι, εκδήλωση με κύριο θέμα την προβολή της ταινίας «Η Άμυνα του Βασιλιά» (πρωτότυπος τίτλος «The Luzhin Defence») η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, παγκοσμίως γνωστού για το έργο του «Λολίτα». Την εκδήλωση που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, παρακολούθησε ένα εκλεκτό κοινό 70 περίπου ατόμων μεταξύ των οποίων και αρκετοί επώνυμοι σκακιστές.

Άποψη της άιθουσας του Π.Κ. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου λίγο πριν την έναρξη της προβολής Άποψη της άιθουσας του Π.Κ. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου λίγο πριν την έναρξη της προβολής

 

Η εκδήλωση άρχισε με την βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του μεταφραστή του βιβλίου του Ναμπόκοφ στα ελληνικά (ελληνικός τίτλος «Η άμυνα του Λούζιν»), κ. Γεωργίου – Ίκαρου Μπαμπασάκη την οποία παραχώρησε στο μέλος του συλλόγου μας κ. Σπύρο Σαγιά, εμπνευστή και βασικό συντονιστή της όλης εκδήλωσης. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας στην οποία ο κύριος ήρωας είναι ένας ιδιοφυής, αλλά μοναχικός και μελαγχολικός σκακιστής, ο Λούζιν, που ετοιμάζεται να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και βρίσκεται αναπάντεχα ερωτευμένος με τη μοιραία γυναίκα της ζωής του. Μετά το τέλος της ταινίας ο ισχυρός σκακιστής της ομάδας και ομοσπονδιακός μετρ Βασίλης Κοτρότσος, ανέλυσε στους θεατές μια πραγματική θέση που εμφανίστηκε στην ταινία και στην οποία ο Λούζιν βρήκε μια θεαματική άμυνα εναντίον του αντιπάλου του στην κρίσιμη παρτίδα για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου (δείτε τη θέση εδώ).

 

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΟ Χαλανδρίου ο κ. Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλιουΣτιγμές αγωνίας του Αλεξάντερ Ιβάνοβιτς ΛούζινΟ κ. Βασίλης Κοτρότσος ΟΜ αναλύσει τη θέση της διακοπής στην ταινία

 

Κατόπιν απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Γιάννη Γεωργιάδη για την εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε στο 57ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κατά το οποίο τερμάτισε στην τέταρτη θέση, σημειώνοντας την τρίτη του νόρμα διεθνούς μετρ (IM) κάτι που ισοδυναμεί με την απόκτηση του αντίστοιχου τίτλου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης είναι ο πρώτος σκακιστής που προέρχεται από τα σπλάχνα του Σ.Ο. Χαλανδρίου και αποκτά έναν διεθνή τίτλο. Και εις ανώτερα να του ευχηθούμε εμείς!
Τέλος, με έναυσμα την ταινία πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων με προσκεκλημένο ομιλητή τον προπονητή, συγγραφέα και ψυχολόγο κ. Ηλία Κουρκουνάκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κατά πόσο ο πρωταθλητισμός σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να συμβαδίσει με μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας, θέμα πάνω στο οποίο διατυπώθηκαν πλήθος απόψεων τόσο από τους σκακιστές, όσο και από πολλούς παρευρισκομένους γονείς νεαρότερων σκακιστών.
Το Δ.Σ. του Σ.Ο. Χαλανδρίου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Πατέρα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου, ο οποίος παραχώρησε για ακόμα μία φορά την αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. στον σκακιστικό σύλλογο του Χαλανδρίου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

 

Στιγμιότυπο της βράβευσης του κ. Γιάννη Γεωργιάδη ΙΜ από τον πρόεδρο του Σ.Ο. Χαλανδρίου κ. Γιώργο ΡαυτόπουλοΣτιγμιότυπο της βράβευσης του κ. Γιάννη Γεωργιάδη ΙΜ από τον πρόεδρο του Σ.Ο. Χαλανδρίου κ. Γιώργο ΡαυτόπουλοΟ συντονιστής της συζήτησης κ. Σπύρος Σαγιάς προλογίζει τον προσκεκλημένο ομιλητή κ. Ηλία Κουρκουνάκη

 

Δείτε σκηνές από τη ταινία σε σχετικό άρθρο που φιλοξένησε το Σκακιστικό Blog.

Attachments

2007-12-19T11:32:22+00:00 Δεκέμβριος 19th, 2007|Εσωτερικά Νέα|