60ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα (οι δύο πρώτοι γύροι)

///60ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα (οι δύο πρώτοι γύροι)

60ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα (οι δύο πρώτοι γύροι)


Μαχητικό το ξεκίνημα του πρωταθλήματος

 

60ο Ατομικό Πρωτάθλημα ΕλλάδαςΞεκίνησε την Παρασκευή 26/11/2010 στο Βραχάτι Κορινθίας το 60ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα με την συμμετοχή 10 αθλητών. Η αίθουσα αγώνων βρίσκετε στο ξενοδοχείο “Αλκυών” και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, σε έναν εξαιρετικό χώρο που επιτρέπει πολύ καλές αγωνιστικές συνθήκες.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, βρίσκονται οι πολυνίκεις του θεσμού, γκραντ-μαιτρ Κοτρωνιάς Βασίλης και Μπανίκας Χρήστος. Σημαντικές είναι και οι παρουσίες των γκραντ-μαιτρ Μαστροβασίλη Θάνου, Μαστροβασίλη Δημήτρη και του διεθνή μαιτρ Καπνίση Σπύρου. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο φιντέ μαιτρ Νικολαΐδης Κώστας, ο Κανακάρης Γιώργος, ο Κουκουφίκης Αλέξανδρος και ο νεαρός (μόλις 17 χρονών) Σπηλιάδης Αθανάσιος.


60ο Ατομικό Πρωτάθλημα ΕλλάδαςΜε μαχητικές παρτίδες και μία “έκπληξη” ολοκληρώθηκε ο πρώτο γύρος των αγώνων. Ο Γιάννης Νικολαΐδης ήταν το θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης, αφού ηττήθηκε από τον νεαρό Γιώργο Κανακάρη. Ο Νικολαΐδης ήταν πολύ καλύτερος, αλλά ορισμένα συνεχόμενα λάθη στην πίεση χρόνου και κυρίως η 27η κίνηση του, τον οδήγησαν στην ήττα. Στο ντέρμπυ της αγωνιστικής μεταξύ του Βασίλη Κοτρωνιά και του Θάνου Μαστροβασίλη, είχαμε την νίκη του πρώτου μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα. Ο Κοτρωνιάς είχε από την αρχή το πλεονέκτημα των δύο αξιωματικών, το οποίο κατάφερε σιγά-σιγά να μετατρέψει σε πόντο. Ο Χρήστος Μπανίκας κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία παρά το γεγονός ότι ήταν χειρότερος στο μεγαλύτερο μέρος της παρτίδας ενώ στις υπόλοιπες παρτίδες τα φαβορί επικράτησαν σχετικά εύκολα. Ο Δημήτρης Μαστροβασίλης με τα λευκά κέρδισε τον Κώστα Νικολαΐδη, όπως και ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης τον Θανάση Σπηλιάδη.

Στο δεύτερο γύρο ο Χρήστος Μπανίκας κέρδισε σε 16 μόλις κινήσεις τον Θανάση Σπηλιάδη, ο οποίος μόλις έχασε δεύτερο πιόνι παραιτήθηκε, σεβόμενος τον πολύ ισχυρότερο, αντίπαλο του. Ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης βρέθηκε από νωρίς σε μεγάλη πίεση χρόνου και τελικά έχασε από χρόνο ενάντια στον Κώστα Νικολαΐδη, αλλά η θέση του ήταν ήδη χαμένη. Οι αδελφοί Μαστροβασίλη έκαναν σύντομη ισοπαλία κρατώντας δυνάμεις για τους επόμενους γύρους. Σε λιγότερο από δέκα λεπτά έπαιξαν 34 κινήσεις και συμφώνησαν ισοπαλία σε φινάλε πύργων. Ο Βασίλης Κοτρωνιάς επικράτησε επί του μαχητικού Γιώργου Κανακάρη στην τελευταία παρτίδα του γύρου. Η παρτίδα είχε αρκετές ανακρίβειες και ο Κανακάρης είχε δυνατότητες να ισοφαρίσει, αλλά η εμπειρία του Κοτρωνιά τον βοήθησε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να πάρει τον δεύτερο πόντο του στο τουρνουά μένοντας μόνος πρώτος στη βαθμολογία. Στην πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα του γύρου ο Σπύρος Καπνίσης έκανε ισοπαλία με το Γιάννη Νικολαΐδη. Ο Νικολαΐδης είχε ένα μικρό πλεονέκτημα από το άνοιγμα το οποίο μετέτρεψε σε αρκετά καλύτερη θέση μετά από μερικά τακτικά, αλλά στην πίεση χρόνου και οι δύο αντίπαλοι έκαναν αρκετές ανακρίβειες και τελικά συμφώνησαν ισοπαλία.

Καπνίσης-ΝικολαΐδηςΑρκετοί ήταν οι θεατές που παρακολούθησαν τους αγώνες, αυτοί όμως ήταν κυρίως ένοικοι του ξενοδοχείου που είχαν την περιέργεια να δουν πως είναι οι αγώνες σκακιού. Ανάμεσα στους θεατές πάντως ξεχώρισε ο κύριος Αχιλλέας Μητσάκος, πρώην πρόεδρος την Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος θα μείνει στο ξενοδοχείο και θα παρακολουθήσει και κάποιους από τους επόμενους γύρους.

Για όσους ενδιαφέρονται να βρεθούν κοντά στις προσπάθειες των αθλητών, η μετάβαση από την Αθήνα στον χώρο αγώνων είναι αρκετά εύκολη καθώς με αμάξι είναι μόλις μία ώρα, ενώ υπάρχουν κάθε μια ώρα ΚΤΕΛ από το σταθμό Κηφισού. Επίσης με τον προαστιακό μπορεί κάποιος να πάει στην Κόρινθο (υπάρχουν δρομολόγια κάθε μια ώρα) και από εκεί να πάρει είτε ταξί, είτε λεωφορείο. Οι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις 16.30.

Για τους υπόλοιπους πάντως η ιστοσελίδα της διοργάνωσης προσφέρει αρκετές δυνατότητες για να παρακολουθήσουν τις παρτίδες και να πάρουν μία αίσθηση του κλίματος που επικρατεί. Η ζωντανή αναμετάδοση των αγώνων λειτουργεί χωρίς προβλήματα ενώ οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να μας προσφέρουν αρκετές καινοτομίες για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχει εικόνα από το χώρο των αγώνων με τη μέθοδο του live streaming (όπως είχε συμβεί και στα πρωταθλήματα του 2007) ενώ εκτός από τις φωτογραφίες αμέσως μετά το τέλος κάθε γύρου οι διοργανωτές ανεβάζουν μικρά βίντεο με στιγμιότυπα από τους αγώνες. Τέλος, σε ζωντανό χρόνο θα παρουσιάζονται αναλύσεις των παρτίδων από ισχυρούς Έλληνες παίχτες. Η αρχή έγινε στο δεύτερο γύρο όπου ο Γιάννης Συμεωνίδης σχολίαζε την εξέλιξη της παρτίδας Καπνίσης-Νικολαΐδης.

 

60ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας

Κατάταξη μετά το 2ο γύρο

Θέση Όνομα ΕΛΟ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Π
SB νίκες
1 ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2585 * 1 1 2 1,50 2
2 ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2560 * 1 ½ 1,25 1
3 ΜΠΑΝΙΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 2580 * ½ 1 0,50 1
4 ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2200 0 * 1 1 1,00 1
5 ΚΑΠΝΙΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 2500 ½ * ½ 1 1,00 0
6 ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2225 0 * 1 1 0,50 1
7 ΚΟΥΚΟΥΦΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2180 0 * 1 1 0,00 1
8 ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 2530 0 ½ * ½ 0,75 0
9 ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2470 ½ 0 * ½ 0,50 0
10 ΣΠΗΛΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1705 0 0 * 0 0,00 0
2013-07-23T13:39:44+00:00 Νοεμβρίου 27th, 2010|Ελληνική Επικαιρότητα|