Βιβλιοκριτική «Instructive Modern Chess Masterpieces»

///Βιβλιοκριτική «Instructive Modern Chess Masterpieces»

Βιβλιοκριτική «Instructive Modern Chess Masterpieces»


«Instructive Modern Chess Masterpieces»

Igor Stohl

GAMBIT PUBLICATIONS


Γράφει ο Κώστας Ζήβας


Instructive Modern Chess MasterpiecesΈνα από τα βιβλία που ξεχωρίζουν στην βιβλιοθήκη ενός σκακιστή. Ο Σλοβάκος GM δημιούργησε ένα εξαιρετικό έργο που θα βοηθήσει τους φίλους του σκακιού να αναπτύξουν περισσότερο τη σκακιστική τους κατανόηση και θα τους προσφέρει άπειρες ώρες διασκέδασης.Το βιβλίο αποτελείται από 50 παρτίδες, παιγμένες από τους κορυφαίους σύγχρονους σκακιστές, που έχει συλλέξει ο συγγραφέας από τη μηνιαία στήλη της εφημερίδας που έγραφε. Οι αναμετρήσεις είναι ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ και γίνονται ακόμα συναρπαστικότερες χάρη στην εξαιρετική, πρέπει να πω, ανάλυση που έχει κάνει ο Stohl. Οι θέσεις είναι ορισμένες φορές τόσο περίπλοκες που σε κάνουν να σκεφτείς πως πιο εύκολα βρίσκεις βελόνα μέσα στα άχυρα παρά άκρη εδω. Παρ’ όλα αυτά δίνονται ιδιαίτερα πειστικές βαριάντες. Βέβαια είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάμποσα λάθη σε τέτοια βιβλία, γι’ αυτό άλλωστε σύντομα θα εκδοθεί και η 2η έκδοση, αλλά αυτό είναι κάτι που το κάνει ακόμα καλύτερο μιας και έτσι ψάχνει κανείς περισσότερο για την «αλήθεια».

Κοινό σημείο όλων των παρτίδων είναι η μαχητικότητα και η δημιουργικότητα όμως η κάθε μία έχει διαφορετικό στυλ. Άλλες περιέχουν κάποιες θεαματικές θυσίες (Kasparov-Nicolic), άλλες άριστη τεχνική στο φινάλε (Torre-Ivanchuk) και άλλες θέσεις με διαφορές στο υλικό (Salov-Illescas). Κάτι επίσης αξιοσημείωτο που συναντιέται σ’αυτό το έργο είναι η μοντέρνα σκέψη. Προκύπτουν θέματα όπως η ελαστικότητα, η σύνδεση του ανοίγματος με το μέσο, οι θυσίες διαφοράς και άλλα.

Όμως επειδή κανείς δεν είναι τέλειος έτσι και τώρα υπάρχει και ένα μικρό ελλάτωμα σε σχέση με την γενική εικόνα. Σε κάποια σημεία οι βαριάντες που δίνονται είναι τόσες πολλές που στην κυριολεξία χάνεσαι. Παρ’ όλα αυτά δεν πιστεύω πως αυτό επηρεάζει πολύ την ποιότητα του βιβλίου που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή!

Συμπέρασμα: Θα το ευχαριστηθεί και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης! Υποδειγματική δουλειά! Από προσωπική πείρα πρέπει να πω πως πολλές ιδέες απ’ αυτό το βιβλίο μου έχουν παρουσιαστεί σε παρτίδες και τότε είναι που το «Instructive Modern Chess Masterpieces» μου έχει φανεί αφάνταστα χρήσιμο.

2013-07-23T21:27:22+00:00 Φεβρουάριος 25th, 2010|Άρθρα, Βιβλιοκριτική|