Πλησιάζοντας προς το ματς Ανάντ-Τοπάλοβ (μέρος 1ο)

///Πλησιάζοντας προς το ματς Ανάντ-Τοπάλοβ (μέρος 1ο)

Πλησιάζοντας προς το ματς Ανάντ-Τοπάλοβ (μέρος 1ο)


Anand-Topalov, οι λεπτομέρειες του ματς

 

To banner του ματς Anand-Topalov 2010Ο χρόνος πλέον έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Στις 21 Απριλίου γίνεται η τελετή έναρξης του ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού και δυο μέρες αργότερα θα διεξαχθεί η πρώτη παρτίδα ανάμεσα στον τωρινό κάτοχο του τίτλου Viswanathan Anand και τον Veselin Topalov ο οποίος είχε κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIDE το 2005. Το ματς θα διεξαχθεί στη Σόφια και θα είναι διάρκειας 12 παρτίδων. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσουν μπαράζ.

Το πρόγραμμα των αγώνων:

21 Απριλίου 15.00 Τελετή Έναρξης
22 Απριλίου Κενή μέρα
24 Απριλίου 12.00 1η παρτίδα
25 Απριλίου 12.00 2η παρτίδα
26 Απριλίου Κενή μέρα
27 Απριλίου 12.00 3η παρτίδα
28 Απριλίου 12.00 4η παρτίδα
29 Απριλίου Κενή μέρα
30 Απριλίου 12.00 5η παρτίδα
1 Μαΐου
12.00 6η παρτίδα
2 Μαΐου Κενή μέρα
3 Μαΐου 12.00 7η παρτίδα
4 Μαΐου 12.00 8η παρτίδα
5 Μαΐου Κενή μέρα
6 Μαΐου 12.00 9η παρτίδα
7 Μαΐου 12.00 10η παρτίδα
8 Μαΐου Κενή μέρα
9 Μαΐου 12.00 11η παρτίδα
10 Μαΐου Κενή μέρα
11 Μαΐου 12.00 12η παρτίδα
12 Μαΐου Κενή μέρα
13 Μαΐου Μπαράζ
Τελετή Λήξης

Σύστημα Αγώνων

Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι δυο αντίπαλοι θα είναι 120 λεπτά για τις 40 πρώτες κινήσεις, άλλα 60 λεπτά για τις επόμενες 20 και επιπλέον 15 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Μετά την 60η κίνηση θα υπάρχει και μια επιπλέον προσθήκη 30 δευτερολέπτων σε κάθε κίνηση. Επομένως μία παρτίδα που θα δεν θα τελειώσει πριν (ή αμέσως μετά) την 41η κίνηση αναμένεται  να ξεπεράσει σε διάρκεια τις 5 ώρες.

Σε περίπτωση που χρειαστούν αγώνες μπαράζ αυτοί θα ξεκινήσουν με ένα νέο ματς 4 παρτίδων με χρόνο σκέψης 25 λεπτά για όλη την παρτίδα συν 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση. Αν και αυτό λήξει ισόπαλο τότε το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κριθεί σε αγώνες μπλιτς! Θα  παιχθούν έως 5 μίνι ματς δύο παρτίδων μπλιτς (5΄+3΄΄/κίνηση) μέχρι κάποιος να κερδίσει  ένα από αυτά. Αν και αυτή η σειρά αγώνων δεν αναδείξει νικητή την έσχατη λύση θα δώσει ο «ξαφνικός θάνατος». Μία μόνο παρτίδα, με τον παίκτη που έχει τα λευκά κομμάτια να έχει ένα επιπλέον λεπτό στο ρολόι του (πέντε έναντι τεσσάρων). Σε περίπτωση ισοπαλίας όμως τελικός νικητής αναδεικνύεται αυτός που είχε τα μαύρα.  Για το κύρος του τίτλου ελπίζουμε να μην χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι παρά τις προσπάθειες της πλευράς του Topalov (και κυρίως του γνωστού μάνατζέρ του Silvio Danailov) τελικά δεν θα εφαρμοστεί ο κανόνας της Σόφιας για τις προτάσεις ισοπαλίας και θα τηρηθούν αυτά που προβλέπουν οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον κανόνα της Σόφιας απαγορεύεται η πρόταση ισοπαλίας απευθείας προς τον αντίπαλο. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω του διαιτητή και μόνο στην περίπτωση εφαρμογής του κανονισμού των 50 κινήσεων, της τριπλής επανάληψης ή σε θεωρητικά ισόπαλες θέσεις (π.χ. Βασιλιάς και Ίππος εναντίον Βασιλιά).
Η απόφαση αυτή του Anand είχε ως αποτέλεσμα την ακόλουθη δήλωση του Danailov στο chessvibes.com.
«… Φυσικά έχουν δικαίωμα να αρνηθούν, αλλά η άποψή μας είναι ότι δεν δείχνουν σεβασμό στους διοργανωτές, τους χορηγούς και την πόλη της Σόφιας. Μετά από αυτό ο Veselin αποφάσισε να μην προτείνει ούτε να αποδέχεται ισοπαλίες από τον Anand κατά τη διάρκεια των παρτίδων. Είναι δικαίωμα του, επίσης. Δεν θα επικοινωνεί με τον Anand κατά τη διάρκεια της παρτίδας παρά μόνο μέσω των διαιτητών. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλάει στον Anand καθόλου, μόνο κατά τη διάρκεια των παρτίδων. Του Veselin γενικά δεν του αρέσει να διακόπτεται από ομιλίες και προτάσεις ισοπαλίας την ώρα που παίζει…»
Να σημειώσουμε εδώ ότι επικεφαλής διαιτητής του ματς θα είναι ο Έλληνας Παναγιώτης Νικολόπουλος.


Ο χώρος των αγώνων, η Στρατιωτική Λέσχη της Σόφιας


Έπαθλα και χορηγοί

Τα έπαθλα των αγώνων είναι τα μεγαλύτερα την τελευταία 15ετία με τον νικητή να κερδίζει εκτός από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και 1.200.000 ευρώ και τον ηττημένο 800.000 ευρώ. Χορηγοί είναι το υπουργείο αθλητισμού της Βουλγαρίας και οι εταιρείες MOBILTEL EAD (ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Βουλγαρία),  SPECTRUM NET (βουλγαρική εταιρεία ίντερνετ και τηλεπικοινωνιών), IBM.
Τα υψηλά έπαθλα όμως για αυτό το ματς όπως φαίνεται είχαν σαν θύμα το ισχυρό τουρνουά που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Σόφια, MTel Masters με κύριο χορηγό την MOBILTEL EAD. Όπως δήλωσε ο Danailov, βασικός διοργανωτής του τουρνουά, οι χορηγοί αποφάσισαν να μην χρηματοδοτήσουν για φέτος το MTel Masters καθώς θεωρούν ότι μετά το ματς του παγκόσμιου πρωταθλήματος το τουρνουά αυτό δεν θα τύχει της δημοσιότητας που θα επιθυμούσαν.

Όπως είναι αναμενόμενο, το κορυφαίο αυτό σκακιστικό γεγονός θα καλυφθεί εκτενώς από όλο τον παγκόσμιο σκακιστικό τύπο και τις επόμενες εβδομάδες πλήθος νέων πληροφοριών για το ματς αναμένεται να δημοσιευτούν. Η επίσημη ιστοσελίδα του ματς είναι http://www.anand-topalov.com/.

2013-07-23T13:42:50+00:00 Απρίλιος 6th, 2010|Διεθνές περισκόπιο|