Corus (Wijk aan Zee) 2008

Corus (Wijk aan Zee) 2008


Τρία χρόνια πριν…

 

Με αφορμή την διεξαγωγή του φετινού παραδοσιακού τουρνουά που διεξάγεται κάθε Γενάρη στο Wijk aan Zee, το halandrichess.gr κάνει μία βόλτα πίσω στο χρόνο και σας παρουσιάζει το τουρνουά του 2008. Η κάλυψη του τουρνουά αυτού από την ιστοσελίδα μας αποτέλεσε σταθμό για το ελληνικό σκακιστικό διαδίκτυο καθώς εκτός από τις καθημερινές ανασκοπήσεις των γύρων, το ίδιο βράδυ οι σκακιστές μας Γιάννης Γεωργιάδης, Βασίλης Κοτρότσος και Γιώργος Ρίζος ανέλυαν εναλλάξ την πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα του κάθε γύρου. Η προσπάθεια αυτή εξακολουθεί να είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα όχι μόνο λόγω ταχύτητας και πληρότητας αλλά και χάρη στην ποιότητα των αναλύσεων. Όλες τις αναλυμένες παρτίδες μπορείτε να τις απολαύσετε εδώ και εδώ. Ακολουθεί το άρθρο με τις ανασκοπήσεις ανά γύρο.


Aronian και Carlsen οι νικητές!


Μία από τις διασημότερες διεθνείς σκακιστικές διοργανώσεις πραγματοποιήθηκε στην ολλανδική πόλη Wijk aan Zee από το Σάββατο 12/1 ως την Κυριακή 27/1 με τη διεξαγωγή πέντε διαφορετικών τουρνουά.Στο ισχυρό γκρουπ συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι σκακιστές ενώ για πρώτη φορά μετά το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Αναντ, Κράμνικ και Τοπάλοβ. Η ιστοσελίδα του Σ.Ο. Χαλανδρίου κάλυψε τους αγώνες με καθημερινά άρθρα συνοψίζοντας τα σημαντικότερα γεγονότα και αποτελέσματα αλλά κυρίως δημοσιεύοντας αναλυμένη την πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα από κάθε γύρο (γύροι 1-6 και γύροι 7-13). Τις αναλύσεις των παρτίδων πραγματοποίησαν εναλλάξ οι Γιάννης Γεωργιάδης, Βασίλης Κοτρότσος και Γιώργος Ρίζος.

Εκτός από το ισχυρό τουρνουά κατηγορίας 20 που συγκεντρώνει συνήθως όλα τα φώτα της δημοσιότητας, παράλληλα διεξήχθησαν άλλα δύο κλειστά τουρνουά (κατηγορίας 15 και 10). Στο δεύτερο γκρουπ ο Γάλλος Etienne Bacrot (2700) και ο Βούλγαρος Ivan Cheparinov (2713) ήταν τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης ενώ στο τρίτο ξεχωρίζαν οι συμμετοχές του 15χρονου πρωταθλητή Ιταλίας Fabiano Caruana (2598) και της πρώτης ελληνικής συμμετοχής σε αυτή τη διοργάνωση μετά από πολλά χρόνια στο πρόσωπο του Στράτου Γρίβα (2509). Αξίζει να σημειωθεί πως ο νικητής του δεύτερου και του τρίτου γκρουπ εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο αμέσως μεγαλύτερης δυναμικότητας τουρνουά της επόμενης χρονιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος είχε και ένα μικρότερο κλειστό τουρνουά διπλών συναντήσεων με τέσσερις εκλεκτούς συμμετέχοντες: Viktor Kortchnoi (SUI, 2605), Jan Timman (NED, 2561), Ljubomir Ljubojevic (SRB, 2543), Lajos Portisch (HUN, 2530). Τις εκδηλώσεις συμπληρώσε ένα μεγάλο ανοικτό τουρνουά στον ίδιο χώρο με τα τουρνουά των παγκόσμιας κλάσης παικτών.

Γύρος 1: Με ήττα ξεκίνησε ο Anand
Ήδη από το… ζέσταμα ο πρώτος γύρος του τουρνουά Corus επιφύλασσε τις πρώτες συγκινήσεις! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Anand ηττήθηκε από τον νεαρό Radjabov σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα (αναλυμένη με σχόλια από το Γιώργο Ρίζο στην ενότητα «Παρτίδες»). Ο ακόμα μικρότερος σε ηλικία Carlsen παίζοντας πολύ ωραία με τα μαύρα επικράτησε του Mamedyarov αν και ο Αζέρος GM θα μπορούσε να παλέψει λίγο ακόμα προτού εγκαταλείψει μετά το τέλος της πίεσης χρόνου. Η τελευταία παρτίδα που ανέδειξε νικητή ηταν αυτή ανάμεσα στους Aronian και Topalov. Αν και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής κατάφερε να αποκτήσει μια πολύ καλή θέση στη συνέχεια έκανε αρκετά λάθη και έχασε τελικά σε ένα φινάλε πύργων. Οι υπόλοιπες τέσσερις παρτίδες Adams-Gelfand, Ivanchuk-Polgar, Kramnik-van Wely και Eljanov-Leko έληξαν ισόπαλες σχετικά σύντομα και χωρίς να συμβεί κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο σε καμία από αυτές.

Γύρος 2: Carlsen και Aronian στην κορυφή
Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους σε ισάριθμους αγώνες σημείωσαν οι Carlsen και Aronian. Ο Aronian με όμορφο τρόπο κέρδισε εύκολα τον Gelfand με τα μαύρα ενώ ο Carlsen υπερίσχυσε του Eljanov με καταπληκτική τεχνική σε μια παρτίδα που οι βασίλισσες αλλάχθηκαν νωρίς. Ισόπαλες έληξαν οι παρτίδες Van Wely-Polgar και Anand-Mamedyarov παρά τις πολύ καλές θέσεις που έβγαλαν τα λευκά μετά το άνοιγμα. Ο Radjabov μετά τη χθεσινή του νίκη επί του Anand σήμερα δεν φοβήθηκε να δοκιμάσει την αγαπημένη του Ινδική Άμυνα του Βασιλιά εναντίον του Kramnik αποσπώντας την ισοπαλία. Για να το πετύχει αυτό αρχικά έπαιξε πολύ δημιουργικά ώστε να καταφέρει να κρατήσει την δυναμική ισορροπία και στη συνέχεια αμύνθηκε με ακρίβεια σε μια θέση με πιόνι κάτω αν και ισορροπημένη. Στην μεγαλύτερη παρτίδα της ημέρας ο Leko, με αντίπαλο τον Adams, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το επιπλέον πιόνι που κέρδισε χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στην ενότητα «Παρτίδες» μπορείτε να δείτε την παρτίδα Gelfand-Aronian με σχόλια του Βασίλη Κοτρότσου.

Γύρος 3: Ισοπαλία!
Χωρίς να επιφυλλάσει κάτι συγκλονιστικό ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος του Α΄ γκρουπ στη φετινή διοργάνωση του Corus. Και οι εφτά παρτίδες έληξαν ισόπαλες ενώ μάλιστα οι τέσσερις από αυτές έφτασαν σε φινάλε ανόμοιων αξιωματικών! Ο Anand αν και δήλωσε μετά την παρτίδα πως η κίνηση 11.η4 του Eljanov ήταν ριψοκίνδυνη προτίμησε μια ασφαλή συνέχεια οδηγώντας την παρτίδα σε σύντομη ισοπαλία. Σύντομη η ισοπαλία και στην παρτίδα Mamedyarov-Kramnik σε μία Ρωσική Άμυνα όπως και στην Ivanchuk-Gelfand όπου ο λευκός ξόδεψε 50 λεπτά για την τέταρτη κίνησή του! Ο Carlsen δεν δυσκολεύτηκε να πάρει το μισό βαθμό εναντίον του Adams και συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα με 2½ βαθμούς όσους έχει και ο Aronian που αν και πίεσε τον Leko δεν μπόρεσε να τον υποχρεώσει σε κάποιο λάθος. Ο Topalov δοκίμασε να εκμεταλευτεί την αδυναμία του πιονιού α5 σε ένα φινάλε ανόμοιων αξιωματικών εναντίον της Polgar χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τέλος, στην μεγαλύτερη και μάλλον και πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα του γύρου ο Van Wely με τα μαύρα μπήκε στην ίδια βαριάντα με την οποία έχασε ο Anand από τον Radjabov στον πρώτο γύρο αλλά σαφώς καλύτερα προετοιμασμένος έβγαλε μια εξαιρετική θέση από την οποία όμως δεν μπόρεσε να πάρει ολόκληρο το βαθμό (δείτε την αναλυμένη από τον Γιάννη Γεωργιάδη στην ενότητα «Παρτίδες»).
Στο Β΄ γκρουπ όπου προηγούνται με 2½ βαθμούς οι Bacrot (2700) και Smeets (2573), ο γύρος σημαδεύτηκε από την εύκολη νίκη της 13χρονης Hou Yifan (2527) επί του Nigel Short (2645). Από την άλλη στο τρίτο γκρουπ χωρίς απώλειες συνεχίζουν ο 15χρονος Ιταλός Fabiano Caruana και ο 20χρονος Γερμανός Arik Braun. Στον ίδιο όμιλο ο Στράτος Γρίβας μετά τη χθεσινή του νίκη σήμερα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα απέσπασε ισοπαλία από τον Ολλανδό GM Van der Werf.

Γύρος 4: «Σκόραραν» Kramnik, Polgar και Van Wely
Τις πρώτες τους νίκες σημείωσαν στον τέταρτο γύρο οι Kramnik, Polgar και Van Wely, ενώ στην κορυφή συνεχίζουν να βρίσκονται οι Aronian και Carlsen. Ο Ρώσος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής αντιμετωπίζοντας με τα λευκά τον Eljanov άλλαξε νωρίς τις βασίλισσες οδηγώντας την παρτίδα στο είδος της θέσης που προτιμάει. Πιστός στις συνήθειές του πίεζε συνεχώς τον αντίπαλό του οδηγώντας τον τελικά στο να χάσει ένα φινάλε που έμοιζε με ισοπαλία (δείτε την αναλυμένη από τον Γιώργο Ρίζο στην ενότητα «Παρτίδες»). Ένα ελεύθερο πιόνι, που εμφανίστηκε μόλις στην 9η κίνηση και ένα σοβαρό λάθος του Gelfand στην πίεση χρόνου ήταν αυτά που έδωσαν την ευκαιρία στην Polgar να κερδίσει για πρώτη φορά σε αυτό το τουρνουά. Συνεχίζει να απογοητεύει ο Topalov που έχασε μετά απο εφτάωρη μάχη από τον Van Wely. Εκτός φόρμας δείχνει να είναι και ο Anand. Έβγαλε πάλι χειρότερη θέση, με τα λευκά εναντίον του Adams, την οποία τελικά κατάφερε να κρατήσει αν και με πιόνι κάτω. Tο ματς των πρωτοπόρων, Carlsen-Aronian, κινήθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Ο Aronian πραγματοποίησε μια θυσία διαφοράς αποκτώντας ισχυρό αντάλλαγμα, μια ανακρίβεια όμως ήταν αρκετή να οδηγήσει τον αγώνα σε ισοπαλία μετά από 36 κινήσεις. Ευκαιρίες νίκης έχασε και ο Leko εναντίον του Ivanchuk. Τέλος, σχετικά σύντομα και με χωρίς κάτι το ιδιαίτερο έληξε ισόπαλη η παρτίδα Radjabov-Mamedyarov.
Στα άλλα δύο γκρουπ ξεχώρισαν οι όμορφες νίκες του Cheparinov επί του Ρώσου Nepomniachtchi (β΄ γκρουπ) και του Braun, που είναι πλέον μόνος πρώτος με 4/4, εναντίον του Van der Werf στο γ΄ γκρουπ. Τη δεύτερη νίκη του σημείωσε και ο Έλληνας GM (κέρδισε την Irina Krush) που συνεχίζει να πραγματοποιεί μια πολύ καλή παρουσία.

Γύρος 5: Έπιασε κορυφή ο Radjabov
Τη δεύτερη νίκη του σημείωσε στον πέμπτο γύρο ο Radjabov και εκμεταλευόμενος τις σύντομες και άγευστες ισοπαλίες των Aronian και Carlsen σκαρφάλωσε και αυτός στην πρώτη θέση με 3.5 βαθμούς. Ο Radjabov αποδίδει πολύ καλό σκάκι προς το παρόν σε αυτό το τουρνουά και σήμερα, στην καλύτερη παρτίδα του γύρου, κέρδισε με την αγαπημένη του Ινδική Άμυνα του Βασιλιά τον Eljanov. Την πρώτη του νίκη σημείωσε ο Topalov αν και αυτή δεν οφείλεται σε βελτίωση του παιχνιδιού του αλλά σε άλλο ένα σημαντικό σφάλμα του Gelfand. Ολόκληρος βαθμός σήμερα και για τον Mamedyarov ο οποίος κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Van Wely στο άνοιγμα (1.ε4 γ5 2. β3). Αρκετά άνετα, τέλος, οδήγησε ο Leko σε ισοπαλία την παρτίδα του με την Polgar η οποία με τα λευκά δεν κατάφερε να βγάλει κάποιο πλεονέκτημα από το άνοιγμα.
Μόνος πρώτος στο δεύτερο γκρουπ έμεινε ο Bacrot μετά τη νέα του νίκη. Ολοκληρώνοντας στο τρίτο γκρουπ εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα ο Braun, αν και έχασε τον πρώτο του μισό βαθμό, μιας και ο Caruana που ακολουθεί ήρθε ισόπαλος με τον Γρίβα. Όλες τις παρτίδες του Έλληνα GM μπορείτε να τις βρείτε αναλυμένες από τον ίδιο στο Ελληνικό Σκακιστικό Ιστολόγιο.

Γύρος 6: Magnus!
Ο έκτος γύρος του τουρνουά στο Wijk aan Zee σημαδεύτηκε από την είδηση του θανάτου του Robert Fischer. Μάλιστα οι παρτίδες ξεκίνησαν αφού πρώτα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αμερικανού παγκόσμιου πρωταθλητή. Στον αγωνιστικό τομέα ο εξαιρετικός 17χρονος Νορβηγός κέρδισε για τρίτη φορά (αυτή τη φορά την Judit Polgar) και έμεινε μόνος στην πρώτη θέση με 4.5 βαθμούς. Μισό βαθμό πίσω του ακολουθεί ο Kramnik που κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση του Aronian μετά από 110 κινήσεις κερδίζοντας ένα ισόπαλο φινάλε πύργων αν και είχε χάσει σημαντική ευκαιρία να πάρει τον βαθμό νωρίτερα. Τέσσερις βαθμούς έχει και ο Radjabov που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Adams σε μια ισπανική αλλαγής. Οι παρτίδες Anand-Ivanchuk και Van Wely-Gelfand έλειξαν χωρίς την παραμικρή μάχη σε λιγότερο από 20 κινήσεις. Σε μια πολύ καλή παρτίδα ο Topalov συνεχίζει την ανάκαμψή του κερδίζοντας με τα μάυρα τον Leko. Τέλος, ισόπαλη τελείωσε η παρτίδα Mamedyarov-Eljanov σε 66 κινήσεις (ιταλική παρτίδα).

Γύρος 7: Πρώτη νίκη του Anand – Εκκίνηση στο τουρνουά βετεράνων
Μία νίκη του παγκόσμιου πρωταθλητή φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Από τη στιγμή όμως που ο Anand χρειάστηκε εφτά γύρους στο φετινό Corus για να κερδίσει τον πρώτο του ολόκληρο βαθμό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αντίπαλός του ήταν η Polgar που με τα λευκά αν και έβγαλε μια αρκετά υποσχόμενη θέση ακολούθησε λάθος σχέδιο με αποτέλεσμα να χάσει υλικό. Την δεύτερη νίκη του γύρου σημείωσε ο Aronian επί του Radjabov επανερχόμενος με αυτό τον τρόπο στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Όλες οι υπόλοιπες παρτίδες έλειξαν ισόπαλες αν και ήταν ιδιαίτερα μαχητικές. Η ρώσικη άμυνα του Kramnik δεν αντιμετώπισε δυσκολίες ούτε και εναντίον του Ivanchuk, ο Eljanov δεν μπόρεσε να μετουσιώσει την υπεροχή του σε κάτι παραπάνω από το μισό βαθμό, ενώ οι παρτίδες Gelfand-Leko και Adams-Mamedyarov ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας χωρίς ποτέ όμως να απομακρυνθούν από την ισοπαλία. Τα παραπάνω αποτελέσματα ευνόησαν τον Carlsen που συνεχίζει να είναι μόνος πρώτος μετά την σημερινή ισοπαλία του εναντίον του Topalov.
Σήμερα ξεκίνησε και το τουρνουά των βετεράνων. Korchnoi, Portisch, Ljubojevic και Timman, θυμίζοντας μας παλιότερες εποχές, θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε διπλές συναντήσεις. Στον πρώτο γύρο Korchnoi και Timman ξεκίνησαν με νίκες. Συνεχίζοντας τις πολύ καλές του εμφανίσεις ο Στράτος Γρίβας στο τρίτο γκρουπ των GM κέρδισε όμορφα και γρήγορα τον προπορευόμενο Γερμανό διεθνή μετρ Braun και ισοβαθμεί πλεόν στην 3η θέση μισό βαθμό πίσω από τους Caruana και Braun. Στο δεύτερο γκρουπ Movsesian και Bacrot προηγούνται με 5 βαθμούς σε 7 αγώνες.

Γύρος 8: Για μια χειραψία!
Σε έναν ήρεμο αγωνιστικά γύρο στο πρώτο γκρουπ (όλες οι παρτίδες έλειξαν ισόπαλες εκτός από τη νίκη του Anand επί του Topalov) τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην παρτίδα Short-Cheparinov από το δεύτερο. Μετά την συμπλήρωση 30 λεπτών από την έναρξη των παρτίδων στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης φαινόταν πως η συγκεκριμένη παρτίδα είχε ήδη λήξει υπέρ του Short έπειτα από τις κινήσεις 1.ε4 γ5 και 1-0 ! Λίγο αργότερα νεότερες πληροφορίες επιβεβαίωναν πως δεν επρόκειτο για κάποιο λάθος. O Βούλγαρος Cheparinov, αναλυτής του Topalov που έχει για μάνατζερ τον Danailov -όπως και ο Topalov, αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Short για την καθιερωμένη χειραψία πριν την έναρξη της παρτίδας προφανώς με πρόφαση τις δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα ο Άγγλος GM εναντίον των Topalov kai Danailov για την περίφημη υπόθεση της τουαλέτας στο ματς Kramnik-Topalov. Ο Short δεν έχασε την ευκαιρία και επικαλούμενος μια οδηγία-πρόταση(!) ειδικής επιτροπής της FIDE που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας τον Ιούλιο απαίτησε από τον διαιτητή τον μηδενισμό του αντιπάλου του. Ο διαιτητής, που αρχικά δεν είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη οδηγία, τελικά μηδένισε τον Cheparinov. Η εκπληκτική αυτή ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Η οδηγία αυτή δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την FIDE με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Cheparinov έκανε ένσταση εναντίον της απόφασης του διαιτητή και ζήτησε την επανάληψη της παρτίδας (κάτι που και λογικά θα συμβεί). Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Danailov ο Topalov δεν προτείθεται επίσης να δώσει το χέρι του στον Kramnik στην μεταξύ τους παρτίδα.
Στο καθαρό σκακιστικό κομμάτι τώρα εκτός από τη νίκη του Anand οι μόνες αξιόλογες παρτίδες ήταν οι Kramnik-Polgar και Carlsen-Gelfand στις οποίες τα μαύρα κράτησαν την ισοπαλία σε φινάλε πύργων με πιονί κάτω.
O ένατος γύρος θα διεξαχθεί την Τρίτη 22 Γενάρη.

Γύρος 9: 12.Ιxζ7!
Το ξέραμε από τις προηγούμενες μέρες πως δεν πρόκειται να δούμε χειραψία στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Αυτό για το οποίο αναρωτιόμασταν όμως ήταν το πόσο ενδιαφέρουσα θα ήταν από καθαρά σκακιστικής πλευράς η σημερινή τους παρτίδα. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί παρά να μείναμε ικανοποιημένοι! Ο λόγος για την μάχη του 9ου γύρου Topalov-Kramnik. Οι μνήμες από το μεταξύ τους ματς και τις αντιπαραθέσεις τους εντός και εκτός σκακιέρας είναι ακομα νωπές αν και έχουν περάσει ήδη σχεδόν δυο χρόνια, ενώ και το συμβάν του 8ου γύρου μεταξύ Short και Cheparinov φρόντισε να προετοιμάσει το κλίμα. Μπορεί λοιπόν η παρτίδα να ξεκίνησε αναμενόμενα (χωρίς χειραψία και χωρίς κάποιος να διαμαρτυρηθεί για αυτό) ο Topalov όμως είχε ετοιμάσει μια έκπληξη για λίγο αργότερα. Στην πολυπαιγμένη τα τελευταία χρόνια -αλλά και σε αυτό το τουρνουά- βαριάντα αντι-Μόσχας, ο Βούλγαρος GM θυσίασε κομμάτι μόλις στην 12η κίνηση! Όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, η θυσία αυτή ήταν ιδέα του αναλυτή του Cheparinov και περίμενε τρία χρόνια μέχρι να την χρησιμοποιήσει. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Kramnik αιφνιδιάστηκε, ξόδεψε πολύ χρόνο και τελικά δεν μπόρεσε να αμυνθεί στην επίθεση του Topalov χάνοντας για πρώτη φορά στο τουρνουά (Δείτε την παρτίδα αναλυμένη από το Γιάννη Γεωργιάδη στην ενότητα «Παρτίδες»).
Την πρώτη του ήττα σημείωσε όμως και ο μέχρι τώρα πρωτοπόρος Carlsen, από τον Leko, στήνοντας κομμάτι στην πίεση σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη θέση. Μετά και την πολύ πειστική νίκη του Adams επί του Van Wely, o Ivanchuk είναι ο μόνος που έχει μόνο ισοπαλίες στο ενεργητικό του (σήμερα με τον Mamedyarov, σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα παρτίδα). Στις παρτίδες Polgar-Radjabov και Gelfand-Anand τα λευκά δεν μπόρεσαν να βγάλουν τίποτα από το άνοιγμα δίνοντας τη δυνατότητα στα μαύρα να οδηγήσουν τις θέσεις εύκολα στην ισοπαλία. Τέλος, χωρίς μάχη έληξε και η παρτίδα Aronian-Eljanov.
Με τέσσερις γύρους να απομένουν μέχρι την ολοκήρωση του τουρνουά και δέκα παίκτες να βρίσκονται σε απόσταση ενός βαθμού (Aronian-Carlsen 5.5, Kramnik-Anand-Adams-Radjabov 5, Topalov-Leko-Ivanchuk-Mamedyarov 4.5) όλα δείχνουν πως το φινάλε θα είναι δραματικό!

Γύρος 10: Πριν την τελική στροφή
Μετά την ολοκήρωση και του 10ου γύρου ο 17χρονος Magnus Carlsen είναι επικεφαλής της βαθμολογίας του φετινού τουρνουά στο Wijk aan Zee με 6.5 βαθμούς. Ο νεαρός Νορβηγός κέρδισε σήμερα τον Loek van Wely και αφού πέρασε πρώτα από εντελώς χαμένη θέση, εκμεταλευόμενος σημαντικό λάθος του αντιπάλου του σε αμοιβαία πίση χρόνου. Μισό βαθμό πίσω του ακολουθεί ο Aronian που σημείωσε μια εύκολη ισοπαλία εναντίν του Adams. Στο κυνήγι της πρώτης θέσης βρίσκονται ακόμα με πέντε βαθμούς, εκτός από τον Andams, ο Anand (σύντομη ισοπαλία μετα λευκά εναντίον του Leko), ο Kramnik (παρά την πίεση που άσκησε στον Gelfand έμεινε τελικά στην ισοπαλία), ο Radjabov (ισόπαλος με τον Topalov σε μια ενδιαφέρουσα παρτίδα) και ο Ivanchuk που κέρδισε πειστικά τον Eljanov αφού πρώτα ο δεύτερος δεν οδήγησε την παρτίδα σε σύντομη ισοπαλία με τριπλή επανάληψη κινήσεων. Adams και Ivanchuk είναι οι μόνοι αήττητοι μέχρι τώρα στο τουρνουά.
Στα άλλα δύο γκρουπ προηγούνται με ένα και μισό βαθμό αντίστοιχα από τους υπόλοιπους οι Movsesian και Caruana. Το τουρνουά των βετεράνων, τέλος, εξελίσσεται σε περίπατο για το αειθαλή Korchnoi που κέρδισε για δεύτερη φορά τον Portisch. Πέρισότερο ενδιαφέρουσα όμως ήταν η άλλη παρτίδα (Timman-Ljubojevic) στην οποία ο Timman δοκίμασε την θυσία του Topalov 12.Ιχζ7 στη βαριάντα αντί-Μόσχας στην ημισλάβική. Ο Ljubojevic προτίμησε το 17…Πθη8 και μετά από μια χαοτικη παρτίδα αναδείχτηκε νικητής.
Οι αγώνες θα συνεχιστούν την Παρασκευή μετά την αυριανή κενή μέρα.

Γύρος 11: Ήττα του Carlsen από τον Anand, μόνος πρώτος ο Aronian
Στην συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την παρτίδα τους, ο Anand εκθείασε την πρόοδο του νεαρού Carlsen. Πώς θα μπορούσε να μην το κάνει άλλωστε όταν χρειάστηκε να αμυνθεί εξαιρετικά, βρίσκοντας αρκετές μοναδικές κινήσεις, για να αντιμετωπίσει την σφοδρή επίθεση που δέχτηκε στη σκακιέρα από τον αντίπαλο του; Ο Carlsen αφού θυσίασε δύο κομμάτια κυνήγησε τον βασιλιά του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο τελευταίος όμως μπόρεσε να βρει καταφύγιο στην πτέρυγα της βασίλισσας και να κερδίσει στη συνέχεια με το επιπλέον υλικό. Προηγουμένως, ο Carlsen είχε χάσει ευκαιρία να κρατήσει την ισοπαλία. Η νίκη του Aronian επί του Van Wely τον έφερε μόνο πρώτο στην βαθμολογία δύο γύρους πριν το τέλος. Anand, Carlsen και Radjabov (κέρδισε όμορφα τον Gelfand) ακολουθούν με μισό βαθμό διαφορά. Ισόπαλες έληξαν οι παρτίδες Topalov-Mamedyarov και Leko-Kramnik. Τέλος, την πρώτη του νίκη σημείωσε και ο Eljanov κερδίζοντας την Polgar.

Γύρος 12: Ήττα του Kramnik με τα λευκά!

  L. van Wely – V. Anand ½-½
  V. Kramnik – M. Carlsen 0-1
  T. Radjabov – P. Leko ½-½
  S. Mamedyarov – B. Gelfand ½-½
  P. Eljanov – V. Topalov 1-0
  M. Adams – J. Polgar 0-1
  L. Aronian – V. Ivanchuk ½-½

Γύρος 13: Aronian και Carlsen οι νικητές!
Τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου:

  V. Ivanchuk – L. van Wely ½-½
  J. Polgar – L. Aronian ½-½
  V. Topalov – M. Adams ½-½
  B. Gelfand – P. Eljanov 1-0
  P. Leko – S. Mamedyarov 1-0
  M. Carlsen – T. Radjabov ½-½
  V. Anand – V. Kramnik ½-½

Αρονιάν και Κάρλσεν

Ο Αρμένιος Levon Aronian και ο Νορβηγός Magnus Carlsen με τις ισοπαλίες που απέσπασαν στον τελευταίο γύρο αναδείχτηκαν νικητές στον ισχυρότερο όμιλο του φετινού τουρνουά Corus στο Wijk aan Zee με 8 βαθμούς σε 13 αγώνες. Η επικράτησή τους μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη καθώς έπαιξαν το ποιοτικότερο σκάκι ανάμεσα στους συναθλητές τους ενώ βρίσκονταν στην κορυφή της βαθμολογίας σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά με μικρά μόνο διαλείμματα. Η νίκες του Aronian επί του Radjabov και η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα του Carlsen με τους παίκτες που τερμάτισαν στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα (5 νίκες -η μία εναντίον του Kramnik- δύο ισοπαλίες) ήταν τα σημαντικότερα στοιχεία που τους έδωσαν την πρώτη θέση την οποία και μοιράζονται μιας και δεν υπήρχαν κριτήρια για την άρση της ισοβαθμίας. Μισό βαθμό πίσω τους τερμάτισαν ο Radjabov και ο Anand. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής αν και έκανε ένα μέτριο ξεκίνημα τελικά έφτασε να διεκδικεί και αυτός την πρώτη θέση στον τελευταίο γύρο με αντίπαλο τον Kramnik περιοριζόμενος όμως τελικά στην ισοπαλία. Μέτρια γενικά ήταν η εμφάνιση του Kramnik που δεν μπόρεσε να δείξει την δύναμή του με τα λευκά κομμάτια (μόνο δύο νίκες και ήττα από τον Carlsen) αλλά και του Topalov που το ριψοκίνδυνο παιχνίδι του είχε ως αποτέλεσμα να ηττηθεί τέσσερις φορές. O Vassily Ivanchuk ήταν ο μοναδικός που δεν έχασε καμιά παρτίδα ενώ όλοι οι παίκτες κέρδισαν τουλάχιστον μία.
Στο δεύτερο γκρουπ πρώτος τερμάτισε ο Movsesian με ένα βαθμό διαφορά από τους Short και Bacrot (τον οποίο θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα σύντομα στην Ελλάδα!). Ακόμα πιο άνετα, δύο βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο, κέρδισε ο 15χρονος Ιταλός Caruana το τρίτο γκρουπ στο οποίο ικανοποιητική απόδοση είχε και ο Έλληνας γκρανμετρ Στράτος Γρίβας (ενδέκατος με 6/13). Τέλος, το τουρνουά των επίτιμων προσκεκλημένων κέρδισε ο Ljubojevic.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων. Συνοπτικά όλες οι βαθμολογίες και οι παρτίδες σε μορφή εδώ.

Η βαθμολογία του πρώτου γκρουπ

Corus A Wijk aan Zee (NED), 12-27 i 2008 cat. XX (2742)


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14


1.

Kramnik, Vladimir

g

RUS

2799

*

½

0

½

½

½

1

½

½

0

½

½

1

½

2737

2.

Anand, Viswanathan

g

IND

2799

½

*

1

½

½

½

½

½

0

1

½

1

½

½

2794

3.

Topalov, Veselin

g

BUL

2780

1

0

*

½

1

½

0

1

½

½

½

½

0

0

6

2710

4.

Mamedyarov,Shakhriyar

g

AZE

2760

½

½

½

*

0

½

½

½

½

0

½

½

½

1

6

2711

5.

Leko, Peter

g

HUN

2753

½

½

0

1

*

½

½

½

½

1

½

½

½

½

7

2770

6.

Ivanchuk, Vassily

g

UKR

2751

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

½

½

1

½

7

2770

7.

Aronian, Levon

g

ARM

2739

0

½

1

½

½

½

*

1

1

½

½

½

½

1

8

2829

8.

Gelfand, Boris

g

ISR

2737

½

½

0

½

½

½

0

*

0

½

½

0

1

½

5

2655

9.

Radjabov, Teimour

g

AZE

2735

½

1

½

½

½

½

0

1

*

½

½

½

1

½

2799

10.

Carlsen, Magnus

g

NOR

2733

1

0

½

1

0

½

½

½

½

*

½

1

1

1

8

2830

11.

Adams, Michael

g

ENG

2726

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

*

0

½

1

2743

12.

Polgar, Judit

g

HUN

2707

½

0

½

½

½

½

½

1

½

0

1

*

0

½

6

2716

13.

Eljanov, Pavel

g

UKR

2692

0

½

1

½

½

0

½

0

0

0

½

1

*

½

5

2659

14.

Van Wely, Loek

g

NED

2681

½

½

1

0

½

½

0

½

½

0

0

½

½

*

5

2660

2013-07-23T13:36:50+00:00 Ιανουάριος 18th, 2011|Διεθνές περισκόπιο|