Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων 2011

///Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων 2011

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων 2011


Βολιώτης ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας Νέων

 

Πρωταθλήματα Νέων 2011Η Πνευματική Στέγη Περιστερίου διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων (Κ18) και Νέων Ανδρών – Γυναικών (Κ20) στο χώρο του Κ.Υ.Β.Ε (Εθνάρχου Μακαρίου 1) από τις 3 έως τις 9 Ιανουαρίου 2011.Η φετινή διοργάνωση είχε αγωνιστικό ενδιαφέρον και για τον ΣΟ Χαλανδρίου λόγω της συμμετοχής του σκακιστής μας Φίλιππου Στάμου στην κατηγορία των εφήβων. Ο Φίλιππος που μερικές μέρες πριν είχε καταλάβει την τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα Αττικής έως 16 ετών έκανε μία ιδιαίτερα αξιοπρεπή εμφάνιση συγκεντρώνοντας 4.5 βαθμούς σε 9 αγώνες, δείχνοντας εμφανή σημάδια κόπωσης όμως στους τελευταίους γύρους.


Οι πρωταγωνιστές ανά κατηγορία

(το παρακάτω κείμενο βασίζεται στα δελτία τύπου των διοργανωτών, τα οποία επιμελήθηκε για άλλη μια φορά με ιδιαίτερη επιτυχία ο Σωτήρης Λογοθέτης)

Ο Σωτήρης Μαλικέντζος μπήκε στον τελευταίο γύρο ως πρωτοπόρος στην κατηγορία Νέων Ανδρών και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με καλό στρατηγικό παιχνίδι κέρδισε τον μικρό Σταμάτη Κούρκουλο-Αρδίτη και εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο, καθώς και την πρόκριση για το Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών του… 2012! Ο Σωτήρης επιβεβαίωσε τη μεγάλη του άνοδο τα τελευταία χρόνια και δικαιωματικά αναδείχθηκε πρωταθλητής – ήταν ίσως ο μόνος από τους διεκδικητές που δεν είχε κάποια άσχημη στιγμή στην πορεία του τουρνουά. Δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Αγγελής και στην τρίτη θέση, σε ισοβαθμία με τον Αγγελή, ο Γιώργος Γκούμας, ενώ μισό βαθμό παρακάτω βρίσκει κανείς τους Κανακάρη, Κούρκουλο-Αρδίτη και Χριστοδούλου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την πολύ καλή εμφάνιση των τριών βενιαμίν του τουρνουά (Κούρκουλος-Αρδίτης, Σταθόπουλος και Γιώργος Παπαδόπουλος), που έπαιξαν στα ίσια εναντίον των διακεκριμένων αντιπάλων τους και σημείωσαν πολλά θετικά αποτελέσματα.

Νικητές ΕφήβωνΛόγω και της μεγάλης συμμετοχής, οι ισοβαθμίες στην κορυφή της κατηγορίας Εφήβων ήταν αναμενόμενες. Οι δύο που οδηγούσαν την κούρσα από την αρχή, ο Νάσος Παπαδημητρίου και ο Θεόδωρος Χρυσομάλλης, σημείωσαν αμφότεροι ισοπαλία (με τους Λιοδάκη και Μεγαλιό αντίστοιχα) στον τελευταίο γύρο, τερματίζοντας μπροστά από τους υπόλοιπους. Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στο Χρυσομάλλη (για έναν βαθμό στο κριτήριο Μπούχολτς). Τέσσερεις παίκτες ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση, με το χάλκινο μετάλλιο να πηγαίνει στον Κωστή Μεγαλιό , ενώ μαζί του τερμάτισαν οι Σπυρος Λιοδάκης, Ηλίας Καζαντζίδης και ο μικρός Γιάννης Πουλόπουλος.


Στο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών δυστυχώς η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μικρή. Μόλις δύο σκακίστριες έλαβαν μέρος και έπαιξαν μεταξύ τους ένα ματς τεσσάρων παρτίδων. Ο λόγος για τις δύο ισχυρότερες νέες Ελληνίδες σκακίστριες, την Κατερίνα Παυλίδου και την Ζωή Ιορδανίδου. Η δεύτερη κερδίζοντας την 3η παρτίδα του ματς κατέκτησε και τον τίτλο που της δίνει αυτόματα δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Ελλάδας της επόμενης χρονιάς καθώς οι υπόλοιπες παρτίδες έληξαν ισόπαλες.

Ελισάβετ ΠαπαθανασίουΗ Ελισσάβετ Παθανασίου κατέκτησε τελικά, όπως αναμενόταν από την πορεία της σε όλη τη διάρκεια του τουρουά, τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδος Νεανίδων, κερδίζοντας με έναν όμορφο συνδυασμό την Άννα-Μαρία Δρακάκη στον 9ο γύρο. Η νίκη της αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ καλής εμφάνισης, μετά από μια περίοδο όχι τόσο καλών αποτελεσμάτων, και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Τόνια Χριστοδουλάκη, που κέρδισε την Αλεξάνδρα Τερζιδάκη. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη Μαριάνθη Τσαρουχά. Η περυσινή πρωταθλήτρια, Δήμητρα Βάτκαλη, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της περιοριζόμενη στην 7η θέση.


Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (και βίντεο!) στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia11.peristerichess.gr.

2013-07-23T13:37:45+00:00 Ιανουάριος 14th, 2011|Ελληνική Επικαιρότητα|