1991 – Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ

Το διασυλλογικό πρωτάθλημα του 1991 έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου, αφού καταφέραμε, για πρώτη φορά, να προκριθούμε στην Α’ Εθνική Κατηγορία, μετά και από αγώνες μπαράζ, όντας μάλιστα ο πρώτος σύλλογος του Χαλανδρίου που προκρίθηκε στην Α’ Κατηγορία του αθλήματός του.

Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 10/3/1991 έως τις 28/4/1991. Τερματίσαμε στην 1η θέση του 1ου ομίλου Αττικής του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής (το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής διεξήχθη «πανελληνίως» σε 4 τοπικούς ομίλους, ενώ, σημειωτέον, τότε δεν υπήρχε προκριματικός όμιλος Α’ Εθνικής, όπως τώρα, ούτε βέβαια 34 ομάδες στην Α’ Εθνική, αλλά μόλις 10) με 11 βαθμούς και 44 ½ πόντους, ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση με άλλους δύο αντιπάλους, αλλά όντας η μόνη αήττητη ομάδα στον όμιλο, ενώ το κριτήριο ισοβαθμίας ήταν οι πόντοι, όπου υπερτερούσαμε κατά πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη θέση όμως εξασφάλιζε μόνο τη συμμετοχή μας σε αγώνες μπαράζ μεταξύ τεσσάρων ομάδων, που θα διεκδικούσαν τις δύο θέσεις ανόδου στην Α’ Εθνική. Τα μπαράζ διεξήχθησαν στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 1991 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου αντιμετωπίσαμε κατά σειρά την Κέρκυρα, τον Επίκουρο Πολίχνης και τους Αμπελόκηπους, κάνοντας αντίστοιχα μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα και τερματίζοντας στην δεύτερη θέση, παίρνοντας παράλληλα και το πολυπόθητο εισιτήριο για την Α’ Εθνική.

 

 

 

 

 

 

Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει από την αναφορά αυτή η ατομική επίδοση των σκακιστών που ανέβασαν την ομάδα μας στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Ακολουθούν τα στατιστικά τους για πρωτάθλημα και μπαράζ μαζί. Σημειώνουμε ότι η Μαρία Τραγέλλη είχε 2 νίκες άνευ αγώνος και από μία οι Μπέτη Μακρή, Κώστας Χατζιώτης και Θανάσης Παλαιολόγος.